Bruce Grafton

Bruce Grafton anställdes 1974 vid Halmstad GK som biträdande instruktör till klubbens tränare sedan 1935 Sven Nordström. Bruce kom då från Landskrona, där han arbetat som förste pro sedan 1962.

Bruce började sin bana som instruktör med assistentjobb i Northampton County och därefter i East Brighton och Porters Park. 1957 var han andre pro i Ascona, Schweiz.

Från 1958 till 1961 var han andre instruktör i Royal Golf Club de Belgique i Bryssel.

Bruce hade i England gift sig med en svenska, vilket blev anledningen till att han med hustru och två barn, Ann och Thomas, sökte sig till Sverige. Under sommarmånaderna 1961 var han gästinstruktör i Mölle och alternerade då med undervisning i den nybildade golfklubben i Landskrona. Bruce anställdes av golfklubben där som instruktör 1962 och Landskrona blev därmed deras hemvist i Sverige.

Bruce Grafton föddes i Jodpuhr, Indien den 18 oktober 1933. Han avled i Halmstad den 10 februari 1991.

Han gjorde sin första bekantskap med golfen som fyraåring, då han med en kortskaftad golfklubba fick följa med sin pappa på dennes golfronder.

Då Bruce var 10 år flyttade familjen från Indien till Edinburgh i Skottland. Färden till Skottland skedde 1944 under kriget i en allierad konvoj under skydd av hangarfartyg och jagare. Bruce har berättat, att konvojen la ut rökridåer då den passerade Tripolis. Det skedde inte som skydd för konvojen utan för att inte avslöja de allierades förberedelser för invasionen av Sicilien, som kom en kort tid därefter. Efter en nattlig passage av Gibraltar tvingades konvojen ta en lång omväg över Azorerna för att undvika de tyska ubåtarna i Biscaya.

Hemkommen till Skottland blev Bruce medlem i en golfklubb i Edinburgh och började spela golf "på allvar". 16 år gammal hade han plus 1 i hcp. Sin tid som junior i den skotska klubben har Bruce beskrivit som en nyttig skola.  Juniorerna var hårt hållna.

Under högsäsongen fick de inte spela före klockan 16 (!) och då med minst en senior som medspelare.

Bruce hade definitivt fallit för golfen, vilket framgår av hans egna ord i en brittisk tidningsintervju: : "Mina förståndiga föräldrar tillät mig att sluta skolan ett år tidigare än som vanligt för att jag skulle få ett års träning som assistent före militärtjänstgöringen."

I Bruce Graftons sparade tidningsurklipp framgår, att Bruce som 20-åring av den brittiska golfexpertisen ansågs vara en av de mest lovande spelarna i Storbritannien.

Den ansedde headpron i East Brighton hade följande kommentar om Bruce: "He has the big-game temperament and never gets flustered, and his short game, especially his putting, is very good."

Bruce var också metodisk, en värdefull egenskap för en tävlingsgolfare. Om man sedan till detta lägger en ambitiös träningsvilja framträder bilden av en framgångsrik golfpro.

Det Bruce åstadkommit och som väckt så stor sensation var att han tog hem mästerskapen 1954 för både "club professionals" och "assistants". Detta hade aldrig hänt förr.

Golfpressen ursäktade sig över att den inte uppmärksammat den unge talangen tidigare, i artiklarna dessutom beskriven som "very dask and handsome but not exceptionally tall".

"Grafton should of course have come into our recognition at a much earlier juncture."

I Sverige fick tävlingsspelet blandas med instruktörsarbetet och familjeplikterna, men Bruce namn sågs ändå ofta väl framme i prislistorna. Under sin tid i Landskrona nådde Bruce fina framgångar i de då så populära partävlingarna med en pro och en amatör från samma klubb. Bruce hade sin elev "läroverksynglingen" Ulf Öhrvik som partner. Ett år tog de hem både ("Knallecupen" i Borås och "Skandinaviska alliansen" i Lidingö). Åter en historisk "dubblé" för Bruce.

Det är emellertid profilen av en god instruktör som gjort Bruce känd i Sverige. Under en tid kring 1970 utsågs Bruce att följa upp John Jacobs träning av det svenska landslaget. (John Jacobs var en engelsk instruktör, som hade framgångar som  tävlingsspelare på Europatouren på 1950-talet. Han var känd för sina analyser av elevernas svingar, baserade på studier av hur deras bollar flyger. (Ref.: Golflexikon 1955; Bra Böcker).

Tidskriften Hänt (Allers Förlag) instiftade 1971 ett golfstipendium i samband med 72-håls tävlingen Martini Cup på Rya golfbana Hälsingborg. De fem svenska spelare som placerade sig  i  toppen på resultatlistan fick var sitt stipendium till sin klubb att delas ut till klubbens mest lovande junior.

Stipendiet innebar en veckas instruktion och träning under golfinstruktörerna Bertil Ahlström från Rya GK och Bruce Grafton från Landskrona GK. En av stipendiaterna var Mikael Sorling (18), som fick sitt stipendium genom Gunnar Carlanders tredjeplacering i det årets tävling.

I reportaget från träningslägret presenterade "Hänt" Bruce som "den eminente golftränaren" och Mikael som "en av landets mest lovande juniorer (hcp-1).

9 år senare blev Bruce och Mikael yrkeskollegor på Halmstad Golfklubb!

1976 gav Bruce ut instruktionsboken "Golfteknik" och publicerade1978 i  Svensk Golf  två artiklar, "Att lära golf i grupp" och "Lär musklerna hur en golfsving kännas". Artikelserien avslutades i Svensk Golf nr 2 1979 med temat "Du kan aldrig köpa en sving – den skall drillas".

1980 kom boken "Den unge golfaren". Omslaget till den senare boken illustreras av författaren tillsammans med tre av sina unga HGK adepter, Joakim Lagerström, Johanna Olsson och Sven-Johan Davidson.

Bruce hann med att skriva ytterligare en bok1990. "Golf i alla lägen", som han skrev tillsammans med Inger Lind gavs ut 1990.

Bruce och Inger Lind drev på våren under många år det populära "Golfinternatet" på Mallorca.

En instruktionsfilm, som Bruce och Inger enligt planerna skulle göra för Nordic Channel våren 1991 kunde på grund av Bruce bortgång i februari inte spelas in.

Bruce gode vän Jan Sonnevie trädde in som ersättare och filmen kunde spelas in enligt uppgjort manus.

I nekrologen över Bruce Grafton skrev Halmstad Golfklubbs ordförande, Nils Skoog:

"Bruce stod mitt uppe i sin verksamhet när budet nådde oss om hans bortgång. Vi kände honom som yrkesmannen som alltid strävade efter perfektionism. Bruce var den borne gentlemannen som med både integritet och vänlighet mötte klubbkamrater och gäster".

För HGK:s jubileumsbok 75 år / Leslie Sorling