Damgolf

När man kommer till Halmstad Golfklubb en vacker sommardag år 2005 ser det ut som ungefär halva antalet spelare är damer. Men så har det inte alltid varit!

Redan när den första styrelsen bildades år 1930 fanns visserligen två damer med, nämligen grevinnan Karin Kalling och frk Greta Schele (suppleant). Men de första åren som golfspel förekom, var damerna tämligen tunnsådda. År 1941 startades emellertid de första egna tävlingarna för damer, då med ca 20 deltagare. Tanken var att de mera erfarna damerna skulle ta hand om nybörjare och introducera dem i såväl regler som etikett. På den tiden spelade damerna oftast golf iförda kjol. Redan på 1940-talet var det dock några som spelade i långbyxor. En del damer fick nöja sig med att i början överta några av makens avlagda herrklubbor och en bärbag. Så småningom skaffade klubben några gula vagnar som man kunde låna om det blev tungt att bära.

1960 bildades en damkommitté som kallades Damernas Torsdagsklubb, eftersom torsdagen var damernas tävlingsdag. Många roliga och populära damtävlingar har spelats i damkommitténs regi genom åren. Många minns säkert PP-pokalen som spelades som 36 håls slagtävling fram till år 1991. Vandringspriset skänktes av PP-pojkarna. År 1992 skänkte Gunvor Asklin ett nytt vandringspris och tävlingen övergick till att heta Asklins vpr. Den spelas fortfarande som 36-hålstävling, men B-klassen spelar numera 18 hål.

Bland övriga populära tävlingar kan nämnas Vårbuketten, som spelades i slutet på april, just när vitsipporna slagit ut. Vandringspriset bestod av en silverbägare fylld av vitsippor. Silverbrickan var också en populär tävling med en vacker bricka som vandringspris. Man kan även nämna gåstävlingen på hösten och skinktävlingen som först spelades 1:a advent och senare i slutet av november. Efter tävlingen serverades skinksmörgås och kaffe. Alla damtävlingar hade prisutdelning direkt efter avslutad tävling och vackra prisbord dukades upp med vita dukar, kaffe och hembakat bröd serverades.

På 1960-talet inleddes också en tradition som fortfarande är lika populär, nämligen Vårutflykten. I många år hette den ”Ut i det blå” och resmålet var hemligt. Numera vet man vart bussresan skall gå, men den är mycket uppskattad och blir snabbt fulltecknad.

År 1969 spelades EM för damer i Tylösand med bl a Liv Wollin bland deltagarna. Det var ett stort arrangemang som engagerade många av HGK:s damer. Damkommittén fick hjälp av bilkåristerna att sköta alla transporter, hämtning på Kastrup mm, med hjälp av bilar från Saab som de körde hit från Göteborg.

Sedan många år tillbaka har Halmstad Golfklubb ett framgångsrikt damlag som tävlar i seriespel. År 1998 – 2002 var laget uppe i Elitserien där man spelar lag-SM. Just nu spelar laget i div I Västra Götaland, men har stora förhoppningar att åter ta sig upp i högsta serien.

Laget består av 6 deltagare och fyra tas ut av lagledaren till att spela resp bästboll, foursome och singelspel i två spelomgångar per år.

Även inom Halland spelas ett liknande seriespel för D35 och D50, där Halmstads damer brukar stå för fina resultat och i år leder över Varberg inför höstomgången.

År 1995 visade det sig omöjligt att fortsätta arbetet i damkommittén, eftersom ingen ville axla ansvaret att bli ny ordförande. Damkommittén fick helt enkelt bli vilande och inte förrän år 2003 kunde en ny kommitté bildas. År 2004 blev det en riktig rivstart med många populära arrangemang, t ex Vårmöte med modevisning och god supé i restaurangen, utflykt till S:t Ibbs GK på Ven, många nya sponsrade tävlingar och ett höstmöte som avrundning på säsongen. Damtävlingar spelades naturligtvis även under ”uppehållet”, men då i tävlingskommitténs regi.

I slutet på 1990-talet introducerades en tävling som heter Elvira för damer över 50 år. Den är tänkt som en motsvarighet till herrarnas Korvtävling och spelas ett antal torsdagar och avslutas med en middag. Sedan två år tillbaka finns det också möjlighet för de yngre damerna att deltaga och då heter tävlingen Jenny.

En tävling som har lång tradition är Nationella Damdagen. Då inbjuds damer från hela landet att spela och prisbordet brukar vara överdådigt. Tidigare spelades det i två dagar med foursome andra dagen. Många damer hade som tradition att komma år efter år, bl a ett sällskap damer från Danmark. Numera är det en söndag i månadsskiftet augusti-september som är Nationell damdag på Halmstad Golfklubb och då spelas slaggolf från tidig morgon fram till skymningen.

Inom damgolfen liksom bland herrarna har fler och fler ligor bildats under senare år. Många har funnits länge men nya kommer till. Damkommittén försöker att underlätta för nya medlemmar att hitta någon att spela med genom att anordna lottade tävlingar och inbjuda nykomlingarna till de aktiviteter som anordnas.

Mycket har hänt inom damgolfen under de gångna 75 åren och om de två damerna som var med i den första styrelsen hade kunnat se utvecklingen fram till dags dato, hade de nog knappast trott sina ögon!